2018-06-14

Att köpa hundvalp

Att köpa hundvalp är något som många drömmer om. Det är ett stort steg som många vill ta. En bra tid på året att skaffa hundvalp kan vara i början på sommaren då många har större möjlighet att vara ledig med valpen och ta hand om den. En hundvalp behöver tillsyn och uppfostran i början, precis som när man skaffar ett barn. Det gäller att vara medveten om det jobb som faktiskt kommer med att skaffa hund och förstå att det är inte bara gulligt gos och mys.

Om du är väl förberedd när du köper hund kommer det bli en fantastisk tid i livet, det blir en bra start för den nya familjemedlemmen och minnen skapas för resten av livet. Om det är första gången du köper hundvalp ska du se till att vara påläst. Det kommer underlätta den första tiden. Var medveten om att en hundvalp tar tid. Du kommer behöva ta hand om den varje dag och promenera med den även när det är snöstorm och regnigt ute.

Vilken hundras ska du välja?

När du börjar fundera på att köpa hundvalp är det bra att också fundera på vilken ras du vill ha. Hur bor du, har du plats för en hund som blir stor när den är fullvuxen? Vad önskar du för personlighet på hunden? Det kan såklart skilja mellan hund och hund men det sägs att labrador och golden retriever är bra familjehundar som gillar barn. Chihuahuan är ömtålig då den är väldigt liten och passar kanske därför inte ihop med små barn.

Ytterligare en sak att fundera på är om du vill ha en tik eller en hanhund. För vissa spelar det ingen roll medan det för andra är väldigt viktigt. Till exempel anses tikar vara generellt lugnare än hanhundar. En tik löper två gånger per år och under den tiden lockar de hanhundar till sig. Hanhundarnas beteenden kan ändras ganska drastiskt när de befinner sig i närheten av en löptik. Detta är något du bör ha i åtanke när du väljer valp för att slippa överraskningar längre fram i hundens liv.

Var kan du köpa en hundvalp?

Du ska alltid se till att köpa en valp från en uppfödare som har ordning på sina papper. Det är viktigt för att allt ska gå rätt till när det gäller försäkring och ägarskap. Du kan kontakta Svenska Kennelklubben för att få reda på vilka registrerade hunduppfödare som finns. Där kan du också hitta någon som säljer den hundras du är intresserad av. Om rasen inte är viktig för dig och om papper inte spelar någon roll kan du köpa en hund via ett hundstall eller ett jourhem för hundar.

Om du funderar på att köpa hund är det alltså viktigt att ta reda på information innan köpet. Låt det ta tid, så att tanken på att vara hundägare hinner sjunka in hos alla i familjen innan ni tar det viktiga beslutet. En bra idé kan vara att låna en hund, eller vara hundvakt under en period, för att känna på hur det är att vara hundägare. Går allting som tänkt är det fritt fram att skaffa er en egen liten valp och låta den bidra med glädje i er vardag.