2019-03-19

Skydda odlingarna mot hunden

trädgård
Om man har en trädgård kan det såklart vara skönt att släppa ut hunden lös så att den kan rasta av sig. Hunden kan springa i trädgården på morgonen medan man dricker kaffe och läser tidningen, och om det är varmt ute på sommaren kan dörren med fördel vara öppen hela dagen så att hunden kan gå fritt ut och in. Men, så var det det där med odlingarna. Hunden kan plötsligt upptäcka att det är roligt att gräva och att springa ner allt som just växt upp. Vad gör man?

Om hunden ska gå lös på tomten kommer man förr eller senare att behöva skydda sina odlingar. Många väljer att sätta upp staket, men något som kan vara minst lika effektivt är att bygga eget växthus som skydd. Kolla då in K-rauta på www.k-rauta.se till exempel där det finns många olika varianter. Då kan man dessutom odla lite mer exotiska växter som inte riktigt trivs i det kalla klimatet här i Sverige. Växthus finns i alla möjliga storlekar och former. Det spelar alltså ingen roll om man har en stor eller liten trädgård, om man vill odla kryddor eller potatis eller om man vill ha sittplats i växthuset. Allt går att lösa och det är bara fantasin som sätter gränser. Att bygga ett växthus behöver inte heller vara speciellt dyrt, men det är viktigt att satsa på material av hög kvalitet så att växthuset håller under flera års tid och dessutom står emot väder och vind.

Finns det några regler för växthus?

Om man har en egen tomt finns det inga generella regler som säger att man inte får sätta upp ett växthus. Det kan dock vara bra att hålla koll på om den egna kommunen har regler, och om grannarna önskar någon speciell placering på växthuset för den goda grannsämjans skull. Om man inte har några grannar som kan störas, och växter som inte mår bra av hundens attacker är det bara att börja bygga för att växterna ska kunna överleva.

Kan hunden ta sig in i växthuset?

Om man har en påhittig hund kan det vara klokt att bygga ett växthus i kraftigare material. Mjukplast kan en hund lätt riva sönder med klor eller tänder om denne vill åt det som finns där innanför. Glas eller hårdare plast är svårare och man kommer garanterat att höra om hunden försöker ta sig in. I växthuset kan man också använda sig av olika odlingsbänkar eller högre lådor att plantera i. Då behöver man inte oroa sig för att hunden ska komma åt det som sås.

Om det är större planteringar kan man behöva så direkt på marken i växthuset. Då är det allra viktigast att man ser till att dörren verkligen håller sig stängd. Om man går ut och in är det bra med en dörr som stänger och låser sig själv. Då vet man att hunden inte kan slinka in där även om man har händerna fulla. Ju smartare hund man har, och ju mer den vill springa i odlingen, desto kraftigare lås och åtgärder behöver man ta till i växthuset.