2021-01-09

Ta väl hand om ditt djur

Tar hand om djur

Det finns oerhört många fördelar med att ha husdjur, inte minst sällskap, glädje, motion och kärlek, för att bara nämna några få. Forskare har konstaterat att djurägare inte bara lever längre utan är mindre benägna att drabbas av stress och depression. Genom att ha en gosig katt eller en varm vovve intill sig kan man både sänka blodtrycket och öka mängden lyckohormon i kroppen. Barn som växer upp med husdjur blir både fysiskt och psykiskt starkare, och får lära sig viktiga saker som empati och ansvar från en späd ålder. Desto tidigare man lär sig dessa viktiga saker desto lättare är det att få in det som en rutin som finns kvar hela livet.

Fördelarna är dock inte ensidiga! Precis som människor mår bra av djur så mår djur också bra av människor. Man har konstaterat att hundar får lika förhöjda halter av lyckohormoner i blodomloppet som människor under en kelstund, och det är ingen tillfällighet att vi umgås så väl med våra fyrbenta vänner. Därför är det oerhört viktigt att vi tar väl hand om våra pälsvänner. Funderar man på att skaffa en ny familjemedlem ska man vara medveten om att det är både kul men också krävande. Ett husdjur kräver tid, energi och pengar för att man ska kunna täcka alla behov på bästa möjliga sätt.

Veterinärvård

Hundar och katter behöver gå till doktorn precis som vi, och här blir de vaccinerade, kastrerade och omhändertagna om de är sjuka eller skadade. Vården fortsätter även i hemmet. Därför bör man ha ett antal produkter tillhanda, som till exempel desinfektionsmedel, extra närande kost liksom mediciner och hjälpmedel att administrera dem. En tablettingivare kan vara guld värd om man har en patient som inte är samarbetsvillig. Alla dessa produkter, och mycket mer därtill, kan du enkelt handla hem från apohem.se, som också har ett stort sortiment för tvåbenta. Det har aldrig varit lättare att få tag på det man behöver! Det finns även generösa fraktalternativ så man inte behöver besöka en butik utan kan få det man behöver hemskickat.

Hygien och pälsvård

Hundar har en tendens att rulla runt i det absolut smutsigaste de kan komma över, och lyckan är fullkomlig om de hittar en gyttjepöl eller färskt hästbajs under promenaden. Se därför till att alltid ha schampo hemma, liksom en bra duschmatta så att vovven inte halkar under rengöringen. Det finns olika schampon för olika pälstyper, inklusive extra milda varianter för hundar med allergier eller känslig hud. Även katter kan bli smutsiga, men det brukar istället bero på att de av ”misstag” knuffat ner en blomsterkruka eller ”råkat” hamna i bunken med sockerkakssmet och då de ofta avskyr vatten kan man istället använda en våt duk eller ett torrschampo.

Som ägare bör man också vara noga med husdjurens tandhygien, och det finns allt ifrån kosttillskott till tandborstar och tuggpinnar som håller gaddarna skinande rena. Man bör heller inte glömma att regelbundet hålla utkik efter parasiter som inälvsmask och fästingar som enkelt kan avlägsnas med olika medel och verktyg. Glöm heller inte att din egna hygien är en viktig faktor i sammanhanget också, om man inte sköter sin egna hygien kan det vara svårt att ta ansvar för någon annans. På apohem finns det kategorier både för djur och för människor, här hittar du hygienartiklar för människor, https://apohem.se/kroppsvard-skonhet, och under djur så hittar du motsvarande för pälsvård etcetera som är viktigt för djuren.