Skadad vid hundpromenaden

Människans bästa vän är ju hunden. I ur och skur ser den till att vi kommer ut och rör på oss och varenda dag har vi den varma pälsen och de bedjande ögonen, i alla fall när det finns något godis i närheten. Hundgodis. Men få tänker på att hunden också kan råka orsaka lite tråkigheter, särskilt om de inte är så bra på att gå i koppel som de borde vara. Eller om det kommer en riktigt snygg löptik på andra sidan gatan. Då kan det hända saker, särskilt om hunden är stor och stark. Tänk dig att du går på en lite ojämn skogsväg eller en isig stadsgata med din hundkompis i kopplet. Kanske kommer ett sms i mobilen som du vill kolla på så du blir lite okoncentrerad på underlaget samtidigt som din hund upptäcker något spännande och rycker till i kopplet. Ett rejält snedsteg eller en febrilt fäktande arm som försöker hjälpa kroppen att återfå balansen. Rörelser som är långtifrån de vanliga. Då kan det hända grejer!

Halkskador

Under vinterhalvåret är det vissa dagar väldigt halkigt och isigt ute på vägarna. Vem som helst kan halka omkull då, men extra lätt händer det ju med en ivrig hund i koppel. Det går väldigt fort, ett litet ryck i kopplet samtidigt som foten slirar till lite, så ligger du där på marken. Det händer till och med blivande presidenter. Det blev ju en riktig nyhet när joe biden halkade när han lekte med sin schäfer.

Förutom stukningar är även rena sårskador och handledsbrott vanligt för den som plötsligt dras omkull eller halkar. Även urledvridningar eller muskelbristningar kan förekomma om oturen är framme. Det här händer förstås inte alla, men det är inte så ovanligt som man kanske skulle önska. För den som halkar eller blir omkulldragen är det viktigt att ta hand om den skada som eventuellt uppstått. I värsta fall behövs akut sjukhusvård, men ofta kan det räcka med besök hos specialister för att dels se vilka senor eller leder som verkar påverkade och dels få tips om bra rehabiliteringsövningar för att få så god läkning som det bara går.

Rehabilitering

Underskatta aldrig vikten av god rehabilitering. Vare sig det handlar om stukning eller muskelbristning så tar det tid att läka. Svullnaden ska gå tillbaka och muskler och senor måste återfå sin styrka. Om det inte gör alltför ont kan du fortsätta att gå ut med hunden, men se då till att du har den under riktigt bra kontroll hela tiden. Det är ännu viktigare när du själv kanske är lite ostadig på benen på grund av kvarvarande besvär. Använd halkskydd på vintern, gå inte och kolla i mobilen utan när du är ute och går med hunden ska du göra bara det och koncentrera dig på hunden och dig själv så det inte händer något tokigt igen. Lätta promenader kan vara en del av rehabiliteringen, men experter på den här sortens skador har många bra tips att ge på enkla övningar att göra hemma också. Utan hund. Den som gör sina rehabövningar återfår alltid styrka och rörlighet fortare än den som inte gör det.